DANI 1069 | 01.07.2019.

Zinaida Đelilović

Piše: Zinaida Đelilović

Ne, nisu svi Ružica Jukić

upiremo prstom

Ilijas Midžić: Trenutni sastav VSTV-a je napravio neprobojni zid

Ne, nisu svi Ružica Jukić

Bahatost i arogancija koju pokazuje dio članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, bili oni posljedica neznanja ili nedodirljivosti, zadnji su argument svima koji tvrde da se bh. pravosuđe mora provjetriti, a da smjene moraju krenuti s vrha

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, koje je svojevremeno zamišljeno da doprinosi učvršćivanju vladavine prava u BiH, danas se mnogobrojnim aferama i štancanjem raznoraznih saopćenja za javnost svelo na urušavanje te iste vladavine prava.
Afera Potkivanje, u centru koje je prvi čovjek VSTV-a Milan Tegeltija, dokusurila je ovu pravosudnu instituciju i ono malo integriteta što joj je ostalo.

Raspisala se Jukićeva

No, ne treba zaboraviti ni “manje bitna” saopćenja kojih se, u samo nekoliko dana juna dok je Tegeltija bio na godišnjem odmoru, naštancala njegova dopredsjednica Ružica Jukić, odgovarajući javnim pismima svima - od člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, preko ambasada, pa sve do Muriza Memića (prozivajući ga da joj je pojeo mezu). Neki će reći da se radi o njenom neznanju, a drugi, pak, oni upućeniji, da se radi o namjernom skretanju pažnje sa Potkivanja i Tegeltije.
No, vratimo se kratko osnovnoj funkciji VSTV-a. Na njihovoj internet-stranici može se naći da Vijeće ima nadležnost da imenuje nosioce pravosudnih funkcija, prima pritužbe protiv sudija i tužilaca, vodi disciplinske postupke, utvrđuje disciplinske odgovornosti, izriče disciplinske mjere, utvrđuje kriterije za ocjenjivanje nosilaca pravosudnih funkcija i slično..
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.