DANI 1069 | 01.07.2019.

Miren Aljić

Piše: Miren Aljić

Tuzlak još uvijek vrijedi 407, a Sarajlija 802 KM

tuzlanska inicijativa

Jednakost se našla na putu političkom preživljavanju

Tuzlak još uvijek vrijedi 407, a Sarajlija 802 KM

Inicijativa za izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda, pomalo nespretno nazvana Tuzlanska, za ideju je prije četiri godine imala ukinuti povlašteni neosnovani položaj koji uživaju Kanton Sarajevo, BPK i livanjski Kanton 10, ali su se stranke ujedinile protiv nje, nisu je odbile, ali ni dozvolile da dođe pred poslanike

Černobil. Pokušajmo na trenutak biti balkanocentrični i iz vrlo širokog dijapazona poruka i ideja predstavljenih u ovoj globalno hvaljenoj i isto toliko kuđenoj HBO-ovoj seriji izvući jedno zapažanje do kojeg je natprosječni bh. gledalac došao - isto k’o kod nas. Naravno, kod nas nikome nije ni palo na pamet da pomisli da bi se doslovno isto moglo desiti i nama, s obzirom na bolnu realnost koja nas od nuklearne energije dijeli desetljećima.
Isto se odnosi na arogantno i bezobrazno ponašanje istaknutih predstavnika partije (ili da kažemo vlasti, da izbjegnemo bilo kakvu nominalnu sličnost sa političkim akterima u BiH), kojima ni u jednoj minuti serije interes stanovnika nije bio u fokusu; koji su bezočno zavaravali i sebe i druge kako je sve pod kontrolom, koji su zanemarivali upozorenja struke i očite dokaze da stvari nepovratno vode u katastrofu, a sve zbog primordijalne želje za samoočuvanjem.

Samoočuvanje

A tu životinjsku želju za političkim preživljavanjem naši partijski čimbenici pokazuju još od trenutka objave preliminarnih rezultata izbora. Milorad Dodik, hodajuća kontradiktornost, lider koji je učinio sve da bude u Predsjedništvu države koju ne priznaje, od početka povlači poteze koji su maloumni, ali koji jačaju poziciju u njegovom toru - prvo je prijetio da se Predsjedništvo BiH neće sastati i raspravljati ni o jednom bitnom pitanju sve dok ne dobije obećanje da će njegov Zoran Tegeltija biti na čelu Vijeća ministara.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.