DANI 1069 | 01.07.2019.

Jorge Moreira da Silva

Piše: Jorge Moreira da Silva

Preventiva najbolji lijek za migracije

Svjetski eksperti za Dane

Copyright: Project Syndicate 2019.

Preventiva najbolji lijek za migracije

Ako se ODA pravilno raspodijeli, mogla bi postati djelotvoran instrument za sprečavanje sukoba i obrnuti trendove koji doprinose krhkosti

Novine su pune priča o izazovima sa kojima se suočavaju migrantske porodice i mogu pretpostaviti da je pažnja prvenstveno usmjerena na uzroke migracija. Međutim, u većini slučajeva takva pretpostavka je pogrešna. Prisilnu migraciju svijet sada rješava gotovo isključivo pomažući izbjeglicama nakon što su već pobjegle iz svojih domova, umjesto da se fokusira na uzroke njihovog bijega. Da bi se riješila globalna izbjeglička kriza, pažnju treba usmjeriti i na uzroke i posljedice.
Zašto roditelji rizikuju svoje živote ili živote svoje djece kako bi napustili svoj dom i otišli u nepoznato? I šta treba učiniti kako bi se spriječilo prisiljavanje obitelji na iseljenje? Ovo su dva ključna pitanja na koja sam pokušao da odgovorim sa mojim kolegama u studiji OECD o krhkim državama. Rezultati studije su poučni, ali i zabrinjavajući.
Do 2030.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.