DANI 1069 | 01.07.2019.

Faruk Šehić

Piše: Faruk Šehić

Fade out bosanstvo

ruinlust

Partizanija i tvrda Bosna istovremeno

Fade out bosanstvo

Ne znam zašto, ali je neoboriva činjenica da se najviše bosanstva, u najboljem smislu te riječi, može naći izvan Sarajeva

Da mi Ferida Duraković nije poslala poruku na fejsbuku ko zna kad bih počeo slušati Dječaka iz Vode/Onog Dječaka ili Edina Džambića. Ne zato što to ne bih htio, nego zato što živim u metropoli koja je zaljubljena u sebe, i koja, kao i mnoge druge takozvane metropole, vrijedno gaji svoj cinizam spram svega izvan nje.
Ne znam zašto, ali je neoboriva činjenica da se najviše bosanstva, u najboljem smislu te riječi, može naći izvan Sarajeva. Ponekad ga najviše nalazim u Tuzli, ako se osvrnem na muzičko bosanstvo. Tu najviše mislim na Damira Avdića Grahu alias Bosanskog psiha ili Diplomtza, te Machinu, da ne ogriješim dušu o mnoge druge koje nisam slušao, jer nisam ekspert za muziku. U našoj postratnoj muzici tražim ono što odgovara mojoj viziji ove nesretne zemlje, ona je taj durdubak iz pjesme Singlica o Nisvetu Džanki Edina Džambića.

Prvo pomislim

Moram reći da nemam pojma šta je to bosanstvo, ali mogao bih ga pokušati ovlaš definisati riječima Jasmine Husanović koja kaže da je to partizanija i tvrda Bosna istovremeno.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.