DANI 1069 | 01.07.2019.

Alema Pendek

Piše: Alema Pendek

Lješnjak             osvaja BiH

naše šanse

Tržište postoji, proizvođačima treba alternativa, interes raste

Lješnjak osvaja BiH

Konditorska industrija ne može raditi bez lješnjaka, a sve više poljoprivrednika u BiH svoje zasade jagodastog voća želi zamijeniti zasadima lijeske

Možete li zamisliti kakav bi okus imala Maza, Nutella, Eurokrem i svi ostali kremni namazi bez lješnjaka? Kako bi konditorska industrija širom svijeta uopće poslovala ili izgledala bez svog osnovnog sastojka? Lješnjaci su neizostavan dio čokolada, keksova, brojnih slatkiša, ali i dodatak žitaricama koje su sastavni dio doručka širom svijeta.
Stoga i ne čudi konstantna potražnja za ovim proizvodom. Najveći proizvođač lješnjaka je Turska, ona zadovoljava blizu tri četvrtine svjetskog tržišta, ali se posljednjih godina suočava sa slabijim prinosima i sa lošijim kvalitetom, što otvara vrata drugim proizvođačima da osvoje dio tržišnog kolača. A jedan od njih u narednim godinama mogla bi biti i Bosna i Hercegovina.
Naime, sve se više poljoprivrednih proizvođača širom BiH odlučuje za uzgoj lješnjaka, a jedna od većih plantaža nalazi se na području opštine Teslić i u vlasništvu je Veselina Savića.

Tržišni kolač

Savić je za Dane govorio o samoj plantaži, o urodu, ali i potencijalu koji BiH ima za proizvodnju lješnjaka.
“Naša plantaža se prostire na površini između 2,5 i tri hektara, a količina uroda zavisi prije svega od vremenskih prilika”, kazao je na početku razgovora Savić.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.