DANI 1069 | 01.07.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Sotheby’s dobio pravog vlasnika

moderna vremena

Između biznisa i strasti

Sotheby’s dobio pravog vlasnika

Francuz Patrick Drahi, koji je zaradio milijarde u telekomunikacijama, kupio je aukcijsku kuću Sotheby’s za 3,7 milijardi dolara, javio je BBC. Kompanija, koja je na Njujorškoj berzi bila 31 godinu, sada se nakon problematičnog razdoblja vraća u privatno vlasništvo. Francuski poduzetnik, kolekcionar umjetnina i osnivač Altice, kupio je Sotheby’s u trenutku kada postoje naznake ponovnog procvata tržišta umjetnina. Aukcijska kuća Christie’s, suparnik Sotheby’sa, u vlasništvu je također francuske obitelji Pinault, podsjeća Hina.
Nakon što je financijska kriza pogodila to tržište, Sotheby’s se suočio s velikim troškovima i napadima investitora iz hedge fondova Dana Loeba i Micka McGuirea. Loebova tvrtka Third Point je drugi najveći ulagač s 14 posto udjela. Poznati trgovac umjetninama Loeb je pozdravio prodaju i za Reuters rekao “da cijena opravdava vrijednost koju su uvidjeli kada su prvi put investirali u Sotheby’s te je ona nagrada dugogodišnjim ulagačima poput tvrtke Third Point koja je vjerovala u potencijal te aukcijske kuće”.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.