DANI 1069 | 01.07.2019.

Fahrudin Bender

Piše: Fahrudin Bender

Vučjak je nova gorka sudbina

krajina pod opsadom

Živjeti na kraju bh. dijela balkanske migrantske rute

Vučjak je nova gorka sudbina

I gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić svjestan je da međunarodna zajednica nikad neće zvanično prihvatiti novu lokaciju za migrantski centar, Hrvatska, zbog blizine svoje granice, to uvijek može zakočiti u Evropskoj uniji, ali nešto se moralo učiniti jer, pošteno, situacija nikad i nije bila pod kontrolom države

Situacija sa osobama u pokretu u Bihaću i Velikoj Kladuši izmakla je kontroli. To je kliše reći, izmakla kontroli, jer u Apsurdistanu kakav je naš, kontrole nikad nije ni bilo.
Agencija za strance, Ministarstvo sigurnosti, Vijeće ministara, Predsjedništvo BiH, stara vlast i novoizabrana neformirana politička vlast, institucije sistema i strane organizacije, uključujući IOM, UNHCR, nevladin sektor i medije, niko ni u jednom momentu nije imao kontrolu nad situacijom.

Tete iz vrtića

Sva migrantska priča zapravo je jedan veliki haos i nered.
Više od godinu narodu izvlače živce predstavnici državnih vlasti koji se ponašaju kao da problem ne postoji, nema ni nacrta ni strategije. Narod u Bihaću i Velikoj Kladuši dugo je sam hranio migrante koji su spavali po parkovima i trgovima, napuštenim i ruševnim objektima.
Tražila se lokacija gdje da ih smjeste kako bi se konačno država uključila, da ih sve evidentira, hrani, pregleda, oblači i kontroliše njihovo kretanje kroz sistem politike azila, izbjegličkih centara i slično.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.