DANI 1069 | 01.07.2019.

Razgovarala: Tamara Nikčević

Piše: Razgovarala: Tamara Nikčević

Vučić se uzdigao čak i iznad režima!

intervju

Čedomir Čupić

Vučić se uzdigao čak i iznad režima!

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka govori o protestima Jedan od 5 miliona i objašnjava ko stoji iza prebijanja studenata u Novom Sadu, u kakvoj su vezi najnoviji izvještaj Evropske komisije o napretku Srbije i pojačana represija režima predsjednika Aleksandra Vučića nad političkim neistomišljenicima, ima li srpska opozicija šansu da nakon redovnih parlamentarnih izbora 2020. godine formira vlast u Srbiji...

Šest mjeseci nakon prvog velikog antivladinog protesta u Beogradu pod nazivom Stop krvavim košuljama, malo kome je jasno gdje su nestali građani koji su svake subote demonstrirali na ulicama srpskih gradova. Da li su zaista, kako to tvrdi beogradska vlast, “revolucionari odlučili da naprave pauzu i odu na godišnji odmor”?
U međuvremenu, vlast predsjednika Aleksandra Vučića pojačava pritisak, pa su tako u svega sedam dana pretučena trojica novosadskih studenata, dok je profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, sociolog Jovo Bakić priveden u policiju zbog stavova iznesenih u intervjuu za nedjeljnik NIN.
Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić kaže da pojačana represija nad političkim neistomišljenicima koju posljednjih nedjelja provodi Aleksandar Vučić, “potvrđuje da predsednik Srbije polako ulazi u svoju do sada najopasniju fazu”.
“Nakon faze konstantne satanizacije opozicionih poslanika, kojima je na brutalan način godinama uskraćivano pravo na učešće u bilo kakvoj parlamentarnoj debati, Vučićev režim prešao je najpre na nasilje nad onim građanima koji su šest meseci mirno demonstrirali na ulicama Srbije, a onda krenuo na prebijanje studenata i upad policije na Filozofski fakultet u Beogradu”, kaže profesor Čupić.

DANI: Policija je na Filozofskom fakultetu tražila profesora Jovu Bakića.

ČUPIĆ: Tako je. Samo da podsetim: osim jednom u vreme Slobodana Miloševića, policija nikada nije upala na Beogradski univerzitet.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.