DANI 1069 | 01.07.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

A šta Corbyn tačno radi?

fokus

Pouke SDP-ovog hronološki zadnjeg kongresa

A šta Corbyn tačno radi?

Novi Kongres SDP-a, sedmi, novi je u nizu onih postdurakovićevskih koji samo potvrđuju koliko je taj profesor bio u pravu svojom čuvenom rečenicom “dajem neopozivu ostavku na članstvo u SDP-u, na članstvo u Predsjedništvu i neka vam je sa srećom, izaberite, izaberite kako ste i režirali, Lagumdžiju i time ćete sahraniti SDP na ovim prostorima”.
Rekao je to profesor Nijaz Duraković u novembru 2002., a mogao je to reći bilo ko i u junu 2019. Naprosto, jedini za sada vidljiv rezultat višesatnog zasjedanja bosanskohercegovačkih baštinika socijaldemokratske ideje ne samo da nije obnova te ideje ili, ne daj bože, razrada njenog širenja u kompletnoj BiH, nego nove podjele, nova osipanja i novi odlasci iz stranke koja se busa stoljetnom tradicijom.
Vrijeme između Kongresa i završetka ovih Dana prekratko je da bi se čak i samo podvlačila crta pod zbir nezadovoljnih, a kamoli za ozbiljnije analize realnih dometa i novog/starog predsjednika i novog rukovodstva, međutim, jasno je da su delegati Kongresa odlučili da definitivno stave tačku na pokušaje drugačijeg promišljanja BiH.
Dobro, ne na riječima, odlučeno je, naime, da se organizacija širi i jača u cijeloj BiH, što, valjda, znači i u RS-u i u onome što se i nekad i sad samozvalo Herceg-Bosnom. Samo, to isto, malo drugačijim riječima, zapisano je i u papiru potpisanom sa Našom strankom, brendiranom kao nekakav manifest, platforma, šta li ostataka Bh.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.