DANI 1069 | 01.07.2019.

Čarls Tili

Piše: Čarls Tili

Revolu­cionarni nacionalizam?!

Feljton

Revolucije juče, danas, sutra (II)

Revolu­cionarni nacionalizam?!

U sedam poglavlja na 245 strana knjige Evropske revolucije 1492-1992. američki sociolog detaljno je obrazložio zašto i kako su u Evropi 500 godina počinjale, rasle, uspijevale i propadale revolucije svih vrsta, pokazao zašto teoretske postavke nekad upale, a nekad ne i šta je ostajalo nakon prevrata. Dani u dva nastavka prenose sedmo poglavlje te knjige u kojem Tili analizira, kako to sam naslovljava, revolucije jučer, danas, sutra

No, pet nerevolucionarnih situacija mogu katkada proizvesti revolucionarne ishode:
1. kada postojeću državu osvoji druga, bitno drugačija država, recimo kada su Mongoli pregazili Moskvu; 2. gene­ralni ratni sporazum, kao kada su 1815. na Bečkom kongresu obnovljene burbonaška monarhija i njena aristokratija; 3. intervencija moć­nih spoljašnjih sila u nacionalnu politiku, kao u Bugarskoj, 1919., ka­da su Aleksandar Stamboliski i njegov Poljoprivredni nacionalni sa­vez došli na vlast na izborima održanim pod pokroviteljstvom pobedničkih savezničkih sila u Prvom svetskom ratu i potom počeli da do­vode u pitanje moć zemljoposednika; 4. iznenadna, smišljena i potpu­na reorganizacija vlasti od strane nekog vladara, kao kada je Mustafa Kemal Ataturk izvršio sekularizaciju i pozapadnječenje Turske tokom 1920-ih; 5.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.