DANI 1069 | 01.07.2019.

Daniel Omeragić

Piše: Daniel Omeragić

U Bruxelles krenuli prije 20 godina

bih - eu

Hronologija evropskih integracija

U Bruxelles krenuli prije 20 godina

Evropska unija je još u maju 1999. predložila novi Proces stabilizacije i pridruživanja (PSP) za pet zemalja jugoistočne Evrope, uključujući i Bosnu i Hercegovinu

“Želim vam danas govoriti o tragediji Evrope.
Ovaj plemeniti kontinent, koji u svemu obuhvata najljepša i najkultiviranija područja zemlje i uživa blago i umjereno podneblje, domovina je svih velikih starih rasa zapadnog svijeta. Ovdje su izvori hrišćanske vjere i hrišćanske etike. Ovdje je kolijevka skoro svih kultura, umjetnosti, filozofije i nauke i starog i novog doba. Kad bi se Evropa jednom ujedinila u uzajamnom dijeljenju zajedničke baštine, neizmjerni bi bili sreća, blagostanje i slava u kojima bi uživalo njenih tri ili četiri stotine miliona ljudi. Ipak, u Evropi je nastao onaj niz zastrašujućih nacionalističkih sukoba koje su tevtonske nacije pokrenule u svom usponu ka moći, a svjedoci smo kako to u 20. vijeku, i to za vrijeme našeg životnog vijeka, uništava mir i upropaštava izglede cijelog čovječanstva.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.