DANI 1069 | 01.07.2019.

Jelena Milanović

Piše: Jelena Milanović

Svi grabe naprijed dok BiH tapka u mraku

bih - eu

Novi saziv Evropskog parlamenta: Integracije i strahovi Francuske

Svi grabe naprijed dok BiH tapka u mraku

U novom sazivu Evropskog parlamenta liberali ne žele biti tek usputni partner narodnjacima i socijaldemokratama, ali ni to čak nije toliko važno koliko činjenica da baš nikome u EU nije do reciklaže u režiji političara iz Bosne i Hercegovine

Institucije Evropske unije u narednom mandatu vodiće narodnjaci i socijaldemokrati, ali će kao i dosad svoje mjesto među onima koji odlučuju naći i liberali, koji su ostvarili veliki rast u broju poslaničkih mjesta.
Konačni preliminarni rezultati za Evropski parlament pokazali su da su prva mjesta u ovoj instituciji zadržale tradicionalne partije desnog i lijevog centra, ali da su istovremeno doživjele ozbiljan gubitak u broju stolica. Liberali su ostvarili značajan rast, a u Francuskoj, Italiji i Mađarskoj desničari. Na pitanje čemu se region može nadati, odgovara Jasenko Selimović, dosadašnji parlamentarac iz Kluba liberala.

Ideja živi

“Činjenica da su liberali odnijeli pobjedu na evropskim izborima u nekim zemljama, znači da je ideja proširenja još zastupljena. Mislim da je to vrlo važno. Građani Evrope su rekli da hoće jedinstveniju, čvršću i proširenu EU i nisu dali desnoj ekstremnoj strani pobjedu koju je ona očekivala”, ističe Selimović.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.