DANI 1069 | 01.07.2019.

Edin Barimac

Piše: Edin Barimac

Gospođa Evropa i 14 zahtjeva

bih - eu

Nova bh. floskula glasi da pozitivno ne mrdamo nigdje

Gospođa Evropa i 14 zahtjeva

Rekla bi Tanja Topić, čitajući izvještaj Evropske komisije o napretku BiH ka EU, da smo pokazali i nedostatak volje, pogotovu političke, da se reformišemo, a kad se pročitaju uslovi, onda je jasno da treba mentalno resetovati i bh. društvo i političke elite. Samo, ona se boji da se indolencija političkih elita prenosi i na ostale aktere u društvu...

Bosna i Hercegovina može postati članicom Evropske unije, ali prije toga mora ispuniti niz uslova. Tačnije, pred bh. vlastima je 14 zadataka koje treba riješiti kako bi zemlje članice EU mogle donijeti odluku o davanju kandidatskog statusa BiH. Zadaci su dati iz oblasti demokratije/funkcionisanja, vladavine prava, osnovnih prava i reforme javne uprave.
U zaključcima i preporukama Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, koje je država dobila krajem maja, navodi se da BiH mora uskladiti svoj ustavni okvir s evropskim standardima i osigurati funkcionalnost svojih institucija kako bi bila u stanju preuzeti obaveze EU. Iako je decentralizovana struktura države u skladu sa članstvom u Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina će morati reformirati svoje institucije kako bi mogla efikasno učestvovati u donošenju odluka na nivou EU i u potpunosti provoditi i primijeniti acquis.

Unutarnja funkcionalnost

Uz to je potrebno reformirati izborni zakon i poboljšati funkcioniranje pravosudnog sustava.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.