DANI 1068 | 01.06.2019.

Jelena Milanović

Piše: Jelena Milanović

Kome je još do rada, živjela blokada!

zamalo pat

O vlasti po mostarskom nevremenu

Kome je još do rada, živjela blokada!

Iako mu nije do dangube, Dodik je osam mjeseci predsjednikovanja proveo upravo tako, pa preostaje da još ispoštuje obećanje dato prije dolaska u Sarajevo: Da se vrati u Banjaluku i tako natjera Parlament BiH da održi sjednicu kako bi mu izabrao nasljednika

“Nemam vremena za dangubu. Ako sa kolegama u Predsjedništvu BiH ne uspijem vratiti Bosnu i Hercegovinu, najduže za godinu, sa sadašnjeg puta samouništenja, napustiću Predsjedništvo i vratiti se u Banjaluku, pa neka sve propadne.”
Ovo je citat Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, iz trećeg mjeseca ove godine, mada se domaća javnost sličnih istupa lidera SNSD-a dobrano naslušala i prije nego je preuzeo trenutnu dužnost. Sad smo na koncu petog mjeseca, vlasti i dalje nemamo, a i novembar je, odnosno Dodikova godina kojom prijeti, sve bliže.
Još je bliže smjena ili rotacija u zgradi kolektivnog šefa države, pa je nemoguće očekivati da će Željko Komšić, novi predsjedavajući, čijoj je stranci prioritet broj jedan slanje godišnjeg plana BiH u NATO, gurati eurointegracije bez onih euroatlantskih.

Marina neće, Podžić hoće

Iako je, kako to vole reći i Dodik i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, definisana bošnjačka reprezentacija, odnosno treći blok stranaka koje će činiti vlast, a u kojem su SDA, Demokratska fronta i Savez za bolju budućnost, iako je lider zadnje od njih već pa postavljen za starog/novog ministra sigurnosti, a DF-u dodijeljen resor odbrane, to opet ništa ne znači u bh. okvirima krojenja politike.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.