DANI 1068 | 01.06.2019.

Edin Barimac

Piše: Edin Barimac

Od samita do samita nigdje ‘ladovine nema

uzroci kriza

Za smirivanje tenzija, ako se želi, potreban je reset

Od samita do samita nigdje ‘ladovine nema

Jačanje političkih tenzija u BiH i destabiliziranje javnog i institucionalnog prostora, proizvod su dva glavna procesa - probuđene nade dijela političkih aktera Balkana u realizaciju nerealiziranih nacionalističkih političkih agendi, te destabilizacije BiH kroz neriješenu ustavnu strukturu koja se pojavila kroz slučaj Ljubić i neriješen Izborni zakon, smatra Bodo Weber

“Naš glavni, strateški komunikacioni cilj jeste izgradnja autoputa Banja Luka - Bijeljina prema Beogradu i u tom pogledu tražimo razne varijante”, riječi su predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika izrečene početkom maja ove godine.
Podsjećajući da u junu počinje izgradnja trase od Rače do Kuzmina u Srbiji, Dodik ističe da se veoma brzo došlo u poziciju “da uspostavimo dodirnu tačku, tako da je utvrđeno gdje će se sresti autoput”.

Frcaju otrovne strelice

“Srbija je prihvatila da izgradi najzahtjevniji objekat na trasi - most na Savi, a odatle preuzimamo mi. Ista firma može da produži posao i siguran sam da ćemo imati dinamične radove narednih mjeseci i godina na toj trasi i da će biti izgrađen za vrijeme naših sljedećih mandata”, rekao je Dodik.
Bodo Weber, politički analitičar iz berlinskog Vijeća za politiku demokratizacije, za Dane kaže da je sam početak izgradnje autoputa dobra i važna stvar, a uz to i jedan od vidljivijih, makar posrednih efekata Berlinskog procesa, naročito bitan za BiH koja najviše u regiji kasni oko autoputeva.
“Sad, u datom političkom kontekstu, kako domaćem, regionalnom, tako i geopolitičkom, pitanje autoputa neminovno se politizira. To se kao prvo odnosi na bilateralne odnose između BiH i Srbije, te takozvane specijalne odnose RS - Srbija.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.