DANI 1068 | 01.06.2019.

Daniel Omeragić

Piše: Daniel Omeragić

Od Gazimestana do Pariza

uzroci kriza

Dossier: Hronologija slučaja Kosovo

Od Gazimestana do Pariza

Mnogi su za 2019. rekli da bi mogla biti godina u kojoj će se kosovski čvor raspetljati. I ova kratka hronologija, pisana između samita posvećenog zapadnom Balkanu u Berlinu i onog u Parizu, upućuje na to koliko su složeni odnosi Srba i Albanaca i koliko će teško biti doći do dogovora

“Mi moramo da pronalazimo rešenje. Srbi i Albanci će u narednih 200 godina biti dva najveća naroda na zapadnom Balkanu. Ako nećemo da uredimo odnose za narednih 200 godina, onda je to vrlo loše za sve nas.”
Ovim riječima se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio novinarima u Tirani nakon plenarne sjednice samita procesa Brdo - Brioni početkom maja, na kojoj je glavna tema bila rješenje kosovskog problema.

Trumpova pisma

Mnogi su za 2019. rekli da bi mogla biti godina u kojoj će se kosovski čvor raspetljati. Američki predsjednik Donald Trump uputio je krajem prošle godine pisma prvo kosovskom predsjedniku Hašimu Tačiju, a odmah potom i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, nakon njihovog susreta u Parizu tokom proslave Dana primirja kojim je obilježena 100.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.