DANI 1068 | 01.06.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

uvodnik

Civilizacijska jednačina

Šta je gore za Bosnu i Hercegovinu? Što svako malo neko od onih Dodikovih junoša tipa Staše Košarca ili Nenada Stevandića vrisne kako se ovdje ništa neće raditi bez Srba? Ili kad se s druge strane (jer nije Izetbegović taj kapacitet da proizvede junoše) nađe neko da sukobi mevludine, hajrudine, selime, edine sa miloradima, verama, vlastimirima, kristinama, kao Samra Ćosović Hajdarević ili, ne znam, oni prigušeni Haris Zahiragić, Dženan Selimbegović...?
Šta je gore za Bosnu i Hercegovinu? Što nas Kosovo strpa uz Srbiju, uvede političke stopostotne carine i napravi konkretnim preduzećima direktne, a državi indirektne ekonomske minuse mjerene u desetinama miliona maraka? Ili kad se predsjedavajući njenog Predsjedništva iznutra rascijepi javno braneći Kosovo kao dio Srbije, ispotiha navijajući da i BiH ozvaniči stvarnost, prizna tu državu, pa da onda on traži otcjepljenje svoje prćije?
Šta je gore za Bosnu i Hercegovinu? Kad moderni četnici marširaju gradovima Republike Srpske ili u Parlamentu BiH ne daju da se zakonom zabrane fašizam, nacizam, negiranje genocida? Ili kad na te i takve udari ona druga strana kojoj je 13. SS Handžar divizija u II svjetskom ratu bila put bosanskih muslimana u autonomiju?
Šta je gore...
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.