DANI 1068 | 01.06.2019.

Elmina Muhić

Piše: Elmina Muhić

Umjesto da je u školi, Fatema radi na farmi

susreti

Biti dijete u zemlji koja “recimo, slijedi kulturu”

Umjesto da je u školi, Fatema radi na farmi

Jemen, zemlja koja je više kulturološka nego što je otvorena ili zatvorena, zemlja u kojoj traje rat, bori se i sa problemom velikog broja djevojčica koje nisu obuhvaćene obrazovanjem. U mnogim jemenskim selima obrazovanje vide kao put u prostituciju, a drugi, opet, djevojčice smatraju materijalom za rad i brak

Jemen je trenutno najgora zemlja u kojoj bi djeca trebala da žive, napisao je UNICEF YEMEN u svojoj publikaciji Povećanje podrške: Rezultati za djecu Jemena 2017-2018. godine, objavljenoj u februaru ove godine. Statistike djece u potrebi u Jemenu su, kako je navedeno u publikaciji, zapanjujuće. Sva ta djeca, dodaju oni, nisu samo brojevi već su to djeca sa imenima, licima, porodicama, prijateljima, pričama, razbijenim snovima i prekinutim životima. Četiri godine sukoba u toj zemlji, ističu, donijele su bezbroj patnji milionima djece u Jemenu.
U te patnje danas se broji i oko dva miliona djece, kako je navela UNOCHA (Kancelarija za koordinaciju humanitarnih poslova pri Ujedinjenim nacijama, op. a), koja su ostala bez mogućnosti ili prava na školovanje.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.