DANI 1068 | 01.06.2019.

Edina Kamenica

Piše: Edina Kamenica

Otac je molio: Ne pišite u Žurovjev

susreti

Ljudi su najveće blago

Otac je molio: Ne pišite u Žurovjev

Ovo je priča o porodici Ritter/Riter, u čijoj krvi su mnoge seobe naroda i beskrajna prostranstva ruskih ravnica, po kojima jure konji, neki od njih su dobili ime po prijatelju Ivinog oca, Semjonu Buđoniju...

Sarajlija Ivo Riter, penzioner, ovih dana je zanimljiv medijima. Kako i ne bi bio! Njega i njegovu porodicu opštinska vlast namjerava iseliti iz stana u kojem živi godinama, navodno, zato što je stanovanje u toj zgradi opasno. Pa sad recite da se država ne brine o svojim građanima!
Bolji poznavaoci ovih (ne)prilika tvrde, međutim, da se radi jednostavno o tome što je neko bacio pik na taj objekat secesijskog stila, te da bi ga se dočepao, samo još treba izmjestiti Ritere.
Ko su oni?
“Moj otac je rođen 1898., kao Josip Ritter, (pazite, dva su tu t, jedno su ukinuli u doba kada su ukinute kod nas i koze, smije se Ivo) u ukrajinskoj guberniji Žurovjev. Njegovi roditelji Josip i Katarina Ritter došli su tamo iz njemačkog Heidelberga, a mjesto u kojem su se naselili zvali su između sebe Hindenburg. Zašto su mu dali baš to ime, ne znam.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.