DANI 1068 | 01.06.2019.

Kenan Ćosić

Piše: Kenan Ćosić

Car je go, slučajni prolazniče

socijaldemokratija

Lijevo, desno, nigdje moga mjesta

Car je go, slučajni prolazniče

Ponovni izbor Nermina Nikšića ugasio je nade da bi novi čovjek na čelu SDP BiH mogao pomoći da se ljevica konačno ujedini, ali nije, čini se, ni za fening na političkom tržištu poskupio akcije buduće nove partije starog Zlatka Lagumdžije

Nekako s proljeća na bh. političku scenu dolutala je neka čežnja (tamna), za obnovu socijaldemokratije u BiH, kako će to kasnije inicijatori objasniti. Iz (ne)zaslužene političke penzije, stare kofere je na ljevičarski peron spustio grobar socijaldemokratije u državi Zlatko Lagumdžija.
Onako kako je bljesnula, tako je i ugasla munja novog političkog pokreta (ili stranke, ko bi mu ga znao) - Pokreta socijalne pravde i demokratije.
Krenimo redom. Pred kraj aprila u javnost je puštena bubica da Lagumdžija, Željko Komšić (inače predsjednik Demokratske fronte), te još nekolicina, manje-više opskurnih i potrošenih političkih likova (Miro Lazović, Emir Zlatar, Ivo Komšić..
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.