DANI 1068 | 01.06.2019.

Piše:

Pendarovski, druga šansa za Zaeva?

region

Sjeverna Makedonija dobila prvog predsjednika

Pendarovski, druga šansa za Zaeva?

Rezultati predsjedničkih izbora pokazuju da su Makedonci i dalje podijeljeni gotovo popola, da Albanci stoje iza koalicije sa premijerovim SDSM-om i da Zoran Zaev mora požuriti sa stvarnim reformama koje će popraviti realni položaj Makedonaca. Jer, VMRO-DPME i dalje mu diše za vratom

Šta je stvarno važnija vijest: to da je Sjeverna Makedonija jedina funkcionalna demokratija u regiji ili Sprema se Prva Parada ponosa u Sjevernoj Makedoniji? Obje su majske, prva s početka, to su konstatovali novi (preciznije prvi države s tim imenom) predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i šef izaslanstva EU u Skoplju Samuel Žbogar, oni su, prenosi Betinu vijest Fena, to zaključili “s obzirom na uspješno organizirane i sprovedene predsjedničke izbore, kao i korektnost opozicije u izbornom procesu i priznavanje rezultata volje građana”, a Pendarovski je “ukazao da je početak pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije u EU zaslužen i neophodan kako bi se podstakle sveukupne reforme i unapređenje političke kulture u zemlji”. Žbogar je odgovorio “da očekuje od lidera članica EU da budu principijelni i dosljedni danim obećanjima, da valorizuju urađeno i omoguće da Republika Sjeverna Makedonija postigne uspjeh na planu eurointegracija”.
Druga je stigla krajem mjeseca, prenio ju je RSE, a ako 29. juna u Skoplju bude održana parada LGBT zajednice, “država će pokazati da postoji savremeno društvo u kome se poštuje slobodna volja različitih”.

Podrška u prvom krugu

“To će definitivno značiti priznanje da je liberalizacija socijalnih odnosa i društva u celini na pravom putu”, kaže, između ostalog, skopski profesor sociologije Đorđi Tonovski i pojašnjava da “kao demokratsko društvo trebamo omogućiti ono za šta se zalažemo - da različitosti dođu do izražaja, time što će moći i da se afirmišu kao takve”.
Šta je, dakle, u mjesecu u kojem je kandidat vladajuće koalicije u kojoj su Socijaldemokratski savez Makedonije i partija makedonskih Albanaca DUI Pendarovski preuzeo dužnost bolje pokazalo kojim se putem Makedonija kreće? Ili je, možda, i on sam dobra slika Makedonije danas? Države koja se u samo nekoliko godina od novog potencijalnog žarišta etničkog sukoba Makedonaca i Albanaca transformisala u zemlju za koju, kako kaže evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, neće biti iznenađenje ako na putu u EU pretekne Crnu Goru i Srbiju.
Pendarovski je i u proteklom ciklusu bio kandidat SDSM-a za predsjednika, pa izgubio od Đorđa Ivanova.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.