DANI 1068 | 01.06.2019.

Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

Piše: Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

Krovovi Samarkanda

putopis

Svijet na mom dlanu: UZBEKISTAN

Krovovi Samarkanda

Nigdje, ni u jednom gradu u svijetu, nisu tako čudesno lijepi kupolasti krovovi kao što su u Samarkandu, Buhari i Hivi. Podsjećaju na graditeljsku čaroliju iz 1.001 noći. Kao da ju je Svevišnji, s nekom čudnom blagonaklonošću, podario baš Uzbekistanu. Da bi se ljepota istočnjačke arhitekture stoljećima pronosila karavanskim Putem svile od Kine do Mediterana

Hodoljupci koji iz bijelog svijeta prispiju u Samarkand ostaju zadivljeni i bez daha skladom boja orijentalnih vjerskih i duhovnih građevina i ljepotom gradskih trgova, čije se kupole kupaju u blistavoj tirkiznoj ornamentici. Čak ni oholi ratnici i osvajači iz daleke prošlosti, poput Aleksandra Makedonskog, Džingis-kana, Tamerlana i drugih, nisu bili ravnodušni pred tom bujicom savršene ljepote.
Kada je 329. godine prije nove ere ušao u Marakandu, kako su stari Heleni nazivali Samarkand, veliki Aleksandar je oduševljeno uskliknuo: “Sve što sam u životu čuo o Marakandi je istina, osim što je grad mnogo ljepši nego što sam ga zamišljao!”. Zaustavio je vojsku da predahne i oženio se lijepom Roksanom.
RASKRSNICA SVJETOVA: Još od najstarijih vremena, Uzbekistan se smatrao nezaobilaznim mostom među zemljama i narodima Azije. Poput neke duge spajao je daleke i nepoznate svjetove.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.