DANI 1068 | 01.06.2019.

Harun Dinarević
Foto: Maja Abadžija

Piše: Harun Dinarević Foto: Maja Abadžija

Moje praško proljeće

na putu

Ne večeras, druže, žao mi je

Moje praško proljeće

Kad bi Milan Kundera pogledao kroz svoj široki prozor, mogao je iznad krovova vidjeti tornjeve Hradčana, a dolje, u dubini, policijska dvorišta. Gore je koračala slavna Historija čeških kraljeva, a dolje historija slavnih zatvorenika. Reporteri Dana prošli su odozgo prema dolje...

U Češku smo ušli kao Nijemci 1938. - bez zaustavljanja na granici. Možda neumjesna šala, ali s time se šalio i češki pisac Bohumil Hrabal na početku romana Strogo kontrolisani vlakovi, gdje je opisao njemačku okupaciju Čehoslovačke. U njegovoj literariziranoj verziji historije jedini koji se suprotstavi okupaciji Njemačke je djed glavnog lika koji pokuša tenkove zaustaviti hipnozom, što rezultira crnohumornim slijedom - tenkovi ga jednostavno pregaze.
Naša posljednja kontrola je bila na hrvatsko-slovenskoj granici. Iz dolina Donje Austrije, premreženih vjetroelektranama, prelazimo u Moravsku, gdje se smjenjuju vinogradi i polja uljane repice. Kraj je aprila i rascvjetala polja ove industrijske biljke čine da se osjećate kao da plovite kroz žuto more.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.