DANI 1068 | 01.06.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Struju je moguće uskladištiti?

moderna vremena

Matjaž Valant sprema prototip po vlastitom patentu

Struju je moguće uskladištiti?

Slovenački naučnik Matjaž Valant, rukovodilac laboratorije za istraživanje materijala i dekan Fakulteta za nauke o okolini iz Nove Gorice, patentirao je svoj izum čuvanja električne energije koji bi privredi mogao da donese velike uštede. Bankar.me prenosi pisanje ljubljanskog Dela da Valantov izum rješava jedan od najvećih problema u energetici, neuravnoteženost proizvodnje i potrošnje, zbog koje u sistemu mora doći do povremenog energetskog balansiranja i gubitka električne energije.
Izum, a riječ je zapravo o konceptu koji će se nastaviti razvojem i izradom prvog prototipa, taj problem rješava čuvanjem energije u oksidaciono-redukcionom potencijalu čvrste materije. Postupak je ekološki neutralan, ekonomski povoljan i omogućava trajno čuvanje energije s većom energetskom gustinom od one koja se, na primjer, nalazi u fosilnim gorivima.
Ugovor o prodaji patenta i njegovom korištenju Valant i Univerzitet na kojem radi potpisali su s privatnim preduzećem Institute CES sa sjedištem u Šmarješkim toplicama, a koje ima strane investitore. Upravnica te firme Nina Gramc izjavila je da će laboratorija za istraživanje materijala koju vodi Valant za njih izraditi prvi funkcionalni prototip baziran na Valantovom patentu čuvanja energije.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.