DANI 1068 | 01.06.2019.

Arnel Šarić

Piše: Arnel Šarić

Ritual na rubu muzičkog svemira

izvan svake kontrole

Ritual na rubu muzičkog svemira

U Sjedinjenim Američkim Državama popularan je zanimljiv koncept, onaj garažne rasprodaje. Ne trebate posjetiti SAD da biste bili upoznati sa njim, vrlo je moguće da ste isti vidjeli na filmovima ili čak u dokumentarnim serijalima koje je popularizirao Discovery Channel; neradnim danima, najčešće vikendom, porodice ili veće grupe ljudi na travnjake ispred kuća u rezidencijalnim dijelovima iznesu i ponude na prodaju polovne stvari. Svašta se može naći među, uobičajeno, jeftino procijenjenim predmetima - od stripova, kućanskih aparata, pa do odjeće i obuće. Na ovaj način Amerikanci se rješavaju viška materijalnih stvari koje gomilaju, a djeca najčešće uštede za nove komade plastike i metala kojima je neizbježno da se jednog dana eventualno nađu na travnjaku.
U Bosni i Hercegovini ovakav koncept ne postoji, ali postoji onaj koji se raširio po cijeloj Evropi. Buvlja pijaca je organizovani nered, od Francuske i Velike Britanije, pa do Rusije i Bosne i Hercegovine.
Pijaca u sarajevskom naselju Socijalno koja se svojim rubovima naslanja na ulice Krupska i Ložionička je prelazni oblik buvlje pijace; buvljaci su najčešće sezonskog karaktera, ali ovdje su tezge više-manje stalne i većina trgovaca posjetiocima predstavlja sad već poznata lica.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.