DANI 1068 | 01.06.2019.

Razgovarala: Tamara Nikčević

Piše: Razgovarala: Tamara Nikčević

Ne treba nam opasna Dodikova trgovina

intervju

Rada Trajković

Ne treba nam opasna Dodikova trgovina

Predsjednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije objašnjava da li je prijedlog o razgraničenju Srbije i Kosova, koji su ponudili predsjednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači, definitivno propao, kakvu ulogu u pregovorima Beograda i Prištine igra Milorad Dodik i zbog čega se Srbi sa sjevera Kosova toliko plaše Srpske liste, političke stranke pod direktnom kontrolom predsjednika Vučića

Dijalog o Kosovu konačno se mora pomjeriti sa mrtve tačke, nema tabu-tema, poručili su u Berlinu kancelarka Njemačke Angela Merkel i predsjednik Francuske Emmanuel Macron nakon nedavnog sastanka sa liderima zemalja Zapadnog Balkana.
“Odgovornost je na svima, svi moramo da radimo da dvije strane nastave dijalog”, kazao je francuski predsjednik i pozvao šefove država ili vlada regiona da zajedno rade na stabilizaciji prilika na Balkanu.
Nakon povratka iz Berlina, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je ideja razgraničenja Srbije i Kosova propala, zato što su joj se protivili kancelarka Angela Merkel i - Rada Trajković, predsjednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije.
“Moram da kažem da me je prilično iznenadilo to što je predsednik Srbije stavio znak jednakosti između žene koja je jedan od najsnažnijih zapadnih lidera i mene koju, po tumačenju istog autora, podržava 0,0001 procenat srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, kaže Rada Trajković. “Doduše, Vučićeva praksa postaje da za sve što mu ne odgovara optuži najpre mene”.

DANI: Vjerujete li da je plan o razgraničenju Srbije i Kosova zaista propao?

TRAJKOVIĆ: Nadam se da je propao. Istovremeno, verujem da Vučić računa na veoma snažan albanski lobi na Zapadu, posebno u SAD-u, koji je pod direktnom kontrolom Hašima Tačija.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.