DANI 1068 | 01.06.2019.

Đorđe Krajišnik
Foto: Amer Kajmović

Piše: Đorđe Krajišnik Foto: Amer Kajmović

Još samo korak do Evrope, a taj korak najteži je

gradiška

Asfaltiranom autostradom kroz Bosnu i Hercegovinu

Još samo korak do Evrope, a taj korak najteži je

Bez obzira na zakulisne poslove, mora se priznati da krak autoputa koji, skoro, od Doboja vodi ka Gradišci, gdje se završava bez mosta na Savi, kojim bismo se dalje trebali domoći evropske granice, a Gradiška je i konačni cilj našeg putešestvija, pristojno izgleda. Tome dodatno doprinosi prilično ravničarski krajiški predio, pa se stiče dojam, na prvu, da se tim autoputem zaista negdje stiže

Već negdje u praskozorje, dok se i prvi orozi još lijeno bude, ali kukurikati valja da se objavi dan koji slijedi, pod nebom boje sljeza kolega sa pamtećim fotografskim okom i ja, pisac ovih redova, uputili smo se kroz vilajete bosanske u jednu ekspediciju. Trebalo je, stoga poranili jesmo, da utvrdimo, kad se iz Sarajeva dalje kroz Bosnu, sve do Gradiške pođe, kuda se može upraviti na autoput i koliko i dokle tog puta, da prostite, ima. Ono gradi se kod nas ima skoro i dvije decenije, stalno su neki tenderi, mjeri se debljina asfalta, te ovaj namjestio onom da dobije posao, te onaj opet ukrao onoliko od predviđene debljine puta i sve tako redom.
S druge strane, opet dolazi i ono najpreče pitanje, kroz čiju će njivu autoput proći, ko je gdje sebi nakupovao jeftino zemlje, da je skupo za autoput proda. I nikad se tu kraja i konca ne može uhvatiti. Dokle je to, šta je to, sa autoputevima u našoj zemlji, neizvjesno je. A pitanje autoputa koji bi prošarao uzduž i poprijeko ovo malo zemlje što smo kroz istoriju stekli golemo je, jerbo bi ono konačno značilo da se unutrašnjost ove zemlje povezuje sa svijetom.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.