DANI 1068 | 01.06.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Sami se ostavili u čekaonici

fokus

Bosna i Hercegovina, država koja skuplja propuštene prilike

Sami se ostavili u čekaonici

Najjednostavnije je reći da lista zahtjeva koje BiH, po zadnjem evropskom mišljenju, mora ispuniti nije ni teška ni komplikovana, ali da to zavisi od naših političkih elita

E, da, baš: “propustili smo još jednu priliku”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u trenutku kad je u Bruxellesu objavljen ovogodišnji izvještaj komesara za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna o stanju u balkanskim zemljama koje žele postati članice EU, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Hahn je, sažeto u jednu rečenicu, rekao da Bruxelles podržava BiH na putu u EU, ali da je sad vrijeme da se država ozbiljno posveti reformama ako želi dalje razgovore.
“Imali smo ozbiljan dogovor s Evropskom komisijom. Izgubljen je u jalovim političkim nadmetanjima, izgubljeno je nekoliko mjeseci šansi za sve. Najdosljednija je ostala Evropska komisija. Njihov stav bio je od početka jasan. Da se nađemo u atmosferi dobrog kretanja vezanog za mišljenje i pribavljanje podrške zemalja članica EU”, komentarisao je Dodik.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.