DANI 1068 | 01.06.2019.

Minela Pamuk

Piše: Minela Pamuk

Milione koje smo dobili morat ćemo i vratiti

Ekonomija

Godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a bio i prošao

Milione koje smo dobili morat ćemo i vratiti

Tokom tri dana trajanja Foruma u Sarajevu se okupilo više od 3.000 učesnika iz brojnih zemalja svijeta • Potpisan je ugovor o zajmu 210 miliona eura za koridor 5c • Ova godina bit će rekordna kada je ulaganje EBRD-a u BiH u pitanju

Najavljivan kao najveći događaj u našoj zemlji u posljednjih dvadeset i više godina, godišnji sastanak Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj, EBRD, upravo to je i bio. Na tri dana okupio je u Sarajevu više od 3.000 učesnika, 70 delegacija guvernera EBRD-a, poslovne delegacije, privrednike iz više od 70 zemalja i ekonomija sa kojima EBRD ima poslovne kontakte i u kojima investira.
Više od 600 prisutnih bilo je direktno iz poslovne zajednice van BiH, a održano je i 49 različitih sastanaka, konferencija, foruma i sesija na šest lokacija.

Invest in BiH

“Prva i najvažnija stvar jeste da smo prezentirali investicione i ekonomske potencijale BiH i još jednom gostima i potencijalnim investitorima predstavili napredak koji je ostvaren u posljednje četiri godine, elemente na bazi kojih smo unaprijedili poslovno okruženje i potencijale i atraktivne projekte za koje smo pokazali i dokazali da su profitabilni. Posebno je važno da smo poslali novu sliku iz BiH, sliku koja, ustvari, i jeste ona koja treba da ide sa ovih prostora, a to je činjenica da je poslije stabilnosti i sigurnosti, najvažniji segment ekonomskog razvoja stavljanje naših ljudskih i prirodnih potencijala u funkciju ekonomskog razvoja BiH i u konačnici, kroz privlačenje direktnih stranih investicija, otvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade ljude”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, sumirajući utiske nakon završetka ovog foruma.
Pokazalo se i ovaj put da BiH, kao i nekoliko puta do sada kada smo imali priliku za to, može i zna organizovati ovako važne i velike događaje.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.