DANI 1068 | 01.06.2019.

Eldar Dizdarević

Piše: Eldar Dizdarević

E-uvodnik

A je li Apolo zaista sletio na Mjesec?

Prije gotovo godinu iz Narodne Republike Kine saopšteno je kako je upravo pokrenut "najveći trgovinski rat u historiji svijeta". Danas, na osnovu praktičnih pokazatelja, znamo da su Kinezi tada bili u pravu, jer su se američke tarife na niz kineskih proizvoda pretvorile u pravi pravcati trgovinski rat. Kinezi su prije godinu pripremili odmazdu za američke tarife, a potom je Donald Trump pripremio odmazdu na odmazdu koja je ubrzo eskalirala do pravog pravcatog trgovinskog rata.
Trgovinski rat su, naravno, pokrenuli Amerikanci, no nas u ovom trenutku zanimaju razlozi za sukob, iako, u osnovi, čak i neupućeni čitatelji shvataju o čemu je tu riječ. No, evo ukratko osnovnih stvari. Prije četrdeset godina legendarni kineski vođa Deng Xiaoping pokrenuo je niz ekonomskih reformi najmnogoljudnije zemlje na svijetu, koja je tada bila i jedna od najsiromašnijih. Reforme su nastavljene i nakon njega, a danas ih provodi Xi Jinping, generalni sekretar Komunističke partije Kine i potpredsjednik NR Kine.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.