DANI 1068 | 01.06.2019.

Gordana Katana

Piše: Gordana Katana

dekonstrukcija stereotipa

Da li bi svijet bio isti kada bi priče pisale žene?

Na studijskom programu Agrarne ekonomije i ruralnog razvoja Poljoprivrednog fakulteta u Banjoj Luci jedna od profesorica je i zastupnica u Narodnoj skupštini RS-a. U razgovoru sa studenticama/studentima koji se bavio položajem žena u ruralnim područjima, otvorila je i pitanje zašto je i dalje mali broj žena u Bosni i Hercegovini politički angažovan.
I zaista, iako stranke imaju forume žena, iako žene participiraju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti i na čelu bh. entiteta Republika Srpska je žena, njihov utjecaj na ukupne političke procese je marginalan. Za bh. društvo, ustrojeno ovako kako jeste, nažalost, moram konstatovati da je tako i bolje. Jer da se ne zaboravi, treba podsjetiti na kampanju pred prošlogodišnje opšte izbore i bilborde Ujedinjene Srpske s kojih su se retuširane do neprepoznatljivosti smiješile kandidatkinje te stranke s porukom Lista koja blista.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.