DANI 1068 | 01.06.2019.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Država koju su stvarali sanjari

čitaj ako slova znaš

Jugoslavija, zemlja snova, Božidar Jezernik, Biblioteka XX vek, Beograd, 2018.

Država koju su stvarali sanjari

Jezernik kroz obilje dokumenata, korištenje izvora štampe iz 19. i 20. stoljeća, nastoji oslikati prije svega dinamiku kojom se ideja jedinstva Južnih Slovena oblikovala, koji su inicijalni razlozi njenog pojavljivanja, te kako je ona bila percipirana i doživljavana kod naroda koji su ujedinjenju težili

Knjiga Jugoslavija, zemlja snova etnologa i kulturnog antropologa Božidara Jezernika esejistički je briljantna studija usmjerena u svojim osnovnim tokovima u pravcu traganja za odgovorima na temeljna pitanja o ideji Jugoslavije, njenom razvoju u hirovitim istorijskim okolnostima i svim kontradikcijama koje su se od prvog njenog pominjanja (1849. godine) do početka Drugog svjetskog rata preplitale, oživljavale i gušile ovu ideju. Jezernik kroz obilje dokumenata, korištenje izvora štampe iz 19. i 20. stoljeća, nastoji oslikati prije svega dinamiku kojom se ideja jedinstva Južnih Slovena oblikovala, koji su inicijalni razlozi njenog pojavljivanja, te kako je ona bila percipirana i doživljavana kod naroda koji su ujedinjenju težili.

Ogledalo sadašnjeg

Sa druge strane, ova knjiga donosi temeljito obrađenu građu koja prije svega prikazuje kako je jugoslovenska ideja bila doživljena na prostoru Slovenije, ali i kako je interes za nju u različitim periodima (i na različitim stranama) varirao od oduševljenja zbog ostvarenja hiljadugodišnjeg sna o ujedinjenju, do odbacivanja ideje integralizma kao one koja ugrožava početkom dvadesetog vijeka već oživljene etnoreligijske koncepte nacije. U tom smislu Jezernik nastoji prikazati kakve su bile realne mogućnosti da se stvori jedna jugoslovenska nacija, odnosno u kom trenutku i pod kojim okolnostima je ideja troimenog naroda iznevjerena, te je zanos oslobođenja od vjekovne tiranije velikih carstava (zaključno sa Dvojnom monarhijom) prešao u borbu za prevlast dva sukobljena politička koncepta (onog srpskog i hrvatskog uglavnom).
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.