DANI 1068 | 01.06.2019.

Faruk Šehić

Piše: Faruk Šehić

Dnevnik s ruba

Knjiga o Neretvi

Od svih stvari na kugli zemaljskoj u zadnje vrijeme isključivo me zanimaju dvije: vožnja brdskim biciklom kud me gume odnesu i ribolov na Neretvi.
Nesumnjivo je da postoji sijaset drugih zanimacija, poslova, pasija ili navika, ali ovo dvoje je neprevaziđeno jer djeluje na mene tako kao da sam istovremeno popio sedativ veličine Trebevića i adrenalinski napitak veličine jezera na Stojčevcu. Kada se to dvoje spoji nastupi harmonija u tijelu i duhu. Sve se izbalansira i čovjek može biti izvan stresa, barem onoliko koliko traju ove pasije, a nekad znaju trajati od svitanja do mraka.
Problem je što Neretva nije baš blizu Sarajeva, ili je stvar u tome što je Sarajevo daleko od svega što valja, biće da je ovo drugo u pitanju, jer ovaj grad, ipak, nije centar svemira, ma koliko se ovdašnji pseudo-mitolozi trudili da ga predstave takvim.
Neretva je pravo čudo prirode, i ima već skoro pet godina kako na nju idem u ribu. Kad dođeš prije zore uvijek ćeš biti iznenađen jutarnjim pjevom ptica.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.