DANI 1067 | 01.05.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Vlast

Uloga telekoma na bosanskohercegovačkom evropskom putu

Puno se žaba mora pregristi

To što život, čak ni politički, ne stoji, dovoljno je dobra vijest da se na lošu, onu da se vlast u državi i Federaciji jedva nazire, niko baš previše i ne obazire. Ipak, novo Vijeće ministara i nova Vlada Federacije svima trebaju, iz različitih razloga, pa se pregovarački leteći cirkus ne zaustavlja

Na kraju je ipak sve u parama: do srži je iskren bio premijer Republike Srpske Radovan Višković kad je krajem aprila na Jahorinskom forumu objašnjavao zašto manjem bh. entitetu hitno treba Vijeće ministara. Republika Srpska, po njenom premijeru, samo zbog toga što od maja 2017. nisu usklađivani koeficijenti za raspodjelu PDV-a, prošle godine nije dobila 33 miliona maraka. Koeficijenti čekaju novu državnu vlast.
Novu državnu vladu, kaže Višković, čeka i Elektroprijenos BiH, na čijim je računima trenutno 150 miliona maraka koje se ne mogu trošiti čak ni na krpanje postojećih trafostanica. Pa navodi martovski slučaj kad je negdje kod Mostara izgorjela trafostanica vrijedna 2,5 miliona maraka, zbog, kako kaže, blokade sistema nije se mogla kupiti nova, pa je posuđena stara iz Trebinja.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.