DANI 1067 | 01.05.2019.

Kenan Ćosić
Foto: Didier Torche

Piše: Kenan Ćosić Foto: Didier Torche

trgovska gora

Nuklearni otpad, problem koji Zagreb nameće i sebi i nama

Atomski sa zapada!

Šta se dešava unutar Čerkezovca, teško je znati, jer se kompleks od 32 hektara nalazi unutar šume, pa u Dvoru mogu vidjeti samo da kamioni dolaze i odlaze. Vojni radioaktivni otpad već je tu i to je, kaže načelnik Dvora Nikola Arbutina, njegova država javno rekla. Država BiH, opet, konačno je javno, jasno i glasno rekla da to ne ide tako

Sjever i sjeverozapad BiH, preciznije Krajina, kao da su ukleti proteklih mjeseci, pa i godina. Prvo su se našli na udaru velike migrantske krize, a onda je u žižu tamošnje, ali i bosanskohercegovačke javnosti, došao još jedan veliki problem. Svakako opasniji, sigurno dugoročniji - nuklearni otpad!
Naznake problema mogle su se naslutiti još prije 40 godina, kada je 1975. započeta izgradnja, a 1983. puštena u komercijalni pogon nuklearna elektrana Krško. Tada zajednički projekt jugoslovenskih republika Slovenije i Hrvatske, to je ostao i do dana današnjeg, a četrdesetak godina poslije slovenačko-hrvatsko čedo moglo bi, indirektno, dovesti u pitanje zdravlje i živote hiljada građana BiH u slivu rijeke Une.
Danas nezavisna država Hrvatska, 1999.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.