DANI 1067 | 01.05.2019.

Jean Pisani-Ferry

Piše: Jean Pisani-Ferry

Svjetski eksperti za Dane

Copyright: Project Syndicate 2019.

Europa i novi imperijalizam

Treba li EU preusmjeriti politiku tržišnog natjecanja; kako kombinirati ekonomske i sigurnosne ciljeve; kako ne biti talac prioriteta američke vanjske politike

Imperijalizam, napisao je Lenjin prije jednog stoljeća, definiran je s pet ključnih obilježja: koncentracija proizvodnje; spajanje financijskog i industrijskog kapitala; izvoz kapitala; transnacionalni karteli; teritorijalna podjela svijeta među kapitalističkim silama. Sve donedavno samo su okorjeli boljševici još uvijek smatrali da je ta definicija relevantna. Ne više: Lenjinova karakterizacija se čini sve točnijom.
Prije nekoliko godina pretpostavljalo se da će globalizacija razrijediti tržišnu moć i potaknuti konkurenciju. Nadalo se da će veća ekonomska međuovisnost spriječiti međunarodne sukobe. Ako se spominju autori s početka 20. stoljeća, to su bili Joseph Schumpeter, ekonomist koji je identificirao kreativnu destrukciju kao pokretačku snagu napretka, te britanski državnik Norman Angell, koji je tvrdio da je ekonomska međuovisnost učinila militarizam zastarjelim.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.