DANI 1067 | 01.05.2019.

Piše:

Možemo se oduprijeti!

svijet

Hapšenje Assangea ili budućnost istraživača

Možemo se oduprijeti!

Dok osnivač WikiLeaksa u britanskom zatvoru čeka odluku o izručenju Sjedinjenim Američkim Državama, cijeli slučaj već sad nadilazi okvire špijunsko-diplomatskog trilera holivudske B produkcije i otvara brojna vrlo ozbiljna pitanja na koja će države, novinari i njihovi čitaoci morati tražiti odgovore - zajedno ili svako svoje

Hajde da se zamislimo nad rečenicom uglednog bh. novinara, publiciste, diplomate Zlatka Dizdarevića: “Šutnja sa kojom takozvano novinarstvo ispraća Assangea dok on uzvikuje Oduprite se! Možete se oduprijeti!, sluti na početak ogromne, duge i ničim uznemirivane tišine nekada časne i važne profesije”. Jer zaista je tišina koja je pratila iznošenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea iz Ambasade Ekvadora u Londonu i njegovo unošenje u policijsku maricu bila poprilično upečatljiva. Buka je zaista došla tek kasnije.
Priču o Assangeu uglavnom znamo. Ekvador je početkom aprila najavio da hoće, pa onda i povukao azil koji mu je dao početkom augusta 2012. nakon što se, bježeći od hapšenja, 19.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.