DANI 1067 | 01.05.2019.

Edina Kamenica

Piše: Edina Kamenica

Leona sa sarajevske kaldrme

susreti

Ta se krvna zrnca ne daju prebrojati

Leona sa sarajevske kaldrme

Puno mi znači to što su i Kranjčević i Ujević došli u BiH da uče bosanski jezik. A sada neki drugi hoće da nas uče našem jeziku, ili ga negiraju, kaže žena čiji se korijeni pružaju od Pirineja do Urala, ali su čvrsto usađeni u srce Bosne

Leona Sabolek je u pravom smislu te riječi Evropa u malom. Njeni se korijeni pružaju od Pirineja do Urala i zato je jako boli to što je Bosna i Hercegovina u ovom vremenu toliko podijeljena i što je ne prestaju dijeliti, i stranci i domaći.
“A svi smo mi dio jedne te iste priče”, kaže Leona, koja je Sarajka oko 200 godina po ženskoj liniji: “Otac Martin mi je rekao da je naše prezime Sabolek iz mjesta Donji Kraljevec u Međimurju, a i sada ima prezimenjaka i u obližnjim mjestima u Hrvatskoj i van nje. Pradjed po majci je bio potomak španjolskog vojnika, koji je za vrijeme Habzburgovaca došao u Češku i odatle vučem i to češko porijeklo. (Pričao mi je jedan češki ambasador u BiH da su to bili vrlo hrabri vojnici, koji su služili državi.) Taj moj predak Čeh, Franjo Blanka (Blanco) je stigao u Sarajevo, tu je stekao sedam kuća, koje je sve podijelio sinovima, a kćerkama je davao pare. Jedan njegov sin, František se isto zvao, što je izvedenica od Franje, oženio se mojom bakom, čiji otac je bio Ilija, sarajevski katolik.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.