DANI 1067 | 01.05.2019.

Harun Dinarević

Piše: Harun Dinarević

šta je ostalo

Još jedno proljeće, a pravde za Davida nema

Ispetljati se iz mreže laži

Čekajući strance (uvijek čekamo strance) da izuče sve šupljine u slučaju i daju naputke našem pasivnom pravosuđu koje će već naći način da ih amortizuje i razblaži s nekoliko pravnih aporija, neumitni protok vremena će iza sebe ostaviti zamućena sjećanja i ljude iscrpljene od borbe s himerama

Duže od godinu građani okupljeni u grupu Pravda za Davida kao ukliješten živac iritiraju aktuelnu vlast u Republici Srpskoj prostim zahtjevom da se riješi (ili barem pokuša) ubistvo jednog klinca iz geta. Iako se čini da trenutno bulumenta ministra MUP-a RS-a Dragana Lukača uspješno kontroliše njihove aktivnosti represivnim metodama, svako malo se pojavi vijest koja odgovornima za ubistvo Davida Dragičevića i onima koji štite počinioce, ako ništa, barem izazove blagu glavobolju.
Tako je prije mjesec u BiH stigao penzionisani njemački sudija i nezavisni pravni ekspert Reinhard Priebe koji će na inicijativu Europske komisije sa još dvojicom eksperata iz Holandije i Austrije sačiniti detaljan izvještaj o radu pravosudnih institucija, nakon čega će vlastima u BiH dati preporuke u vezi sa vladavinom prava u ovoj zemlji.

Nada je stala u Priebea

Iz grupe Pravda za Davida su pozdravili dolazak Priebea jer u njemu vide slamku spasa pred paraliziranim bh. pravosuđem.
“Mi iz Pravde za Davida zapravo i jedinu nadu da će se nešto pomjeriti sa mrtve tačke polažemo upravo u međunarodne institucije i međunarodni pritisak. Jer je jasno da ova naša trenutna vladajuća struktura ne radi ništa na otkrivanju pune istine o ubistvu našeg sugrađanina.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.