DANI 1067 | 01.05.2019.

Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

Piše: Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

Carstvo crnih faraona

putopis

Svijet na mom dlanu: NUBIJA

Carstvo crnih faraona

U Nubijskoj pustinji, hiljadama kilometara od egipatske Doline kraljeva, arheolozi otkrivaju tajne zaboravljene visokorazvijene nubijske civilizacije - carstvo crnih faraona!

Mada se svuda oko mene, poput kakve čarolije, spušta sumrak i nebeske se vatre gase na dalekom zapadnom obzorju, razbacane trošne piramide sa svojim strogim geometrijskim linijama još dominiraju nad vjetrom umekšanim konturama pustinjskog beskraja. Nisu velike i iz daljine gotovo da djeluju kao dječije igračke i, čini se, da ih po volji možete uzeti u ruke i prebacivati s jednog na drugo mjesto. Najveća među njima djeluje impozantno. Visoka je tačno trideset metara. Njihove oštećene vrhove, koje još prelivaju posljednji sunčevi zraci, nekada su vjerovatno krasili metalni prstenovi. Možda su bili od zlata ili srebra. U njima se ogledalo svjetlo sunca u usponu, pokazujući umrlim vladarima put ka Anubisu, moćnom Bogu mrtvih sa glavom šakala.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.