DANI 1067 | 01.05.2019.

Edin Barimac

Piše: Edin Barimac

prodajem, kupujem

Vlasti manjeg bh. entiteta malo jedno loše iskustvo u Zvorniku

Tajna potkrovlja Kolinplatz 10

Obično dobro informisani Bloomberg nema baš previše podataka o švajcarskoj kompaniji Batagon International AG, koja preuzima bijeljinsku Pavlović banku i zvorničku Aluminu. Tek da je smještena u gradu Zugu, da radi od 2015., “manufactures beauty, baby care, pet care, detergents and cleaning products”, dakle da se bavi kozmetikom i deterdžentima. Sličan, ali širi opis poslova donosi i Švajcarski privredni registar. Bloomberg spominje da je 2017. Batagon International AG ušao u Fabriku akumulatora u Somboru, Srbija, koja je prošle godine otišla u stečaj. Dakle, ima razloga da se posao Vlade RS-a preispita u puno širem krugu nego što je ministarski, čak i ako se SDS-ov narodni poslanik Nebojša Vukanović neopravdano plaši da se radi o Litvanskim pljačkašima 2, o čemu govori za Dane

Vijest da švicarska firma Batagon kupuje zvorničku Aluminu posljednjih dana uzburkala je javnost. Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Vukanović u nekoliko navrata je i iz skupštinskih klupa entitetskog parlamenta ukazivao na sumnjive reference Batagona, upozoravajući Skupštinu i Vladu da je u pripremi nova prevara.
“Problem je i poslovanje firmi iz offshore zona sa kojima imamo crna, poražavajuća iskustva i koje su zavile u crno Republiku Srpsku i iz nje odnijele stotine miliona maraka. Znamo da je taktika da se novac koji tajkuni u RS-u opljačkaju odnese u offshore zone, da se krije identitet i da se tamo osnivaju kompanije”, upozoravao je Vukanović iz skupštinske klupe.

Šta je javni interes

Navodio je Vukanović da onda vlasnici tih famoznih firmi dođu kod nas i kupuju naša javna preduzeća, kazavši da je “puno takvih primjera”. Ukazivao je Vukanović i na sastanak Vlade i Batagona koji je održan daleko od očiju javnosti nekoliko dana prije konstituisanja kabineta premijera RS-a Radovana Viškovića.
“Sada se priprema operacija Litvanski banditi 2.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.