DANI 1067 | 01.05.2019.

Amra Brkić-Čekić

Piše: Amra Brkić-Čekić

neriješeni zločini

Tužitelji i policija još ne znaju kako riješiti 36 ubistava

Hoće li progovoriti Lirim Bytyqi?

Vijest da je početkom prošlog mjeseca uhapšen i BiH izručen jedan od prvih osumnjičenih za ubistvo Ramiza Delalića Ćele ne znači da će taj zločin biti i riješen jer, kažu, Bytyqi je tvrd orah i šuti. U dosjeima pod oznakom neriješeno osim Delalićevog nalaze se i ubistva Taiba Torlakovića, Nedžada Ugljena, Joze Leutara, Pavla Bezeka...

Kad se pomenu velika sarajevska ubistva, obično se pomisli na nekoliko zvečećih slučajeva koji su najčešće u fokusu bosanskohercegovačke javnosti. Pričamo, dakle, o šokantnom ubistvu nekadašnjeg pomoćnika direktora Agencije za istrage i dokumentaciju (AID) Nedžada Ugljena, potom tadašnjeg federalnog doministra unutrašnjih poslova Joze Leutara, onda sačekuši u kojoj je smrtno stradao Ramiz Delalić Ćelo, iz čijeg backgrounda novinari najčešće izdvajaju njegov ratni angažman kao komandanta 3. brdske, odnosno 9. motorizovane brigade ARBiH. A potom se neminovno nadoveže nikad do kraja rasvijetljen slučaj ratnog stradanja supruge načelnika Glavnog štaba Armije RBiH Sefera Halilovića, kada je gelerima granate ubijen i njezin brat Edin. Zapravo, više od 30 ubistava, počinjenih na području Sarajeva od 1992. godine, vodi se pod oznakom neriješeno.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.