DANI 1067 | 01.05.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

moderna vremena

Veliki uspjeh naučnika okupljenih oko Event Horizon Telescopea

Pala prva crna rupa. Dobro, njena slika...

Katie Bouman, dvadesetdevetogodišnjakinja čiji je algoritam pomogao da se napravi prva fotografija crne rupe u svemiru, izjavila je, prenosi CNN, da joj je sve to nevjerovatno jer je mislila da neće uspjeti, prenosi CNN.
“U nevjerici posmatram učitavanje slike na svom laptopu”, napisala je ona na svom Facebooku 10. aprila u opisu fotografije napravljene u momentu velikog otkrića.
Bouman je počela praviti algoritam prije tri godine dok je bila studentica na američkom MIT-u, a postala je poznata samo nekoliko minuta nakon što je prva fotografija crne rupe sinhrono na šest mjesta u svijetu objavljena. Riječ je o crnoj rupi koja se nalazi u galaksiji M87, ima masu 6,5 milijardi veću od Sunca i udaljena je 53,5 miliona svjetlosnih godina od Zemlje.
Fotografija prikazuje prašinu i gas, odnosno odbijenu svjetlost sa materije koja kruži oko kolosalne crne rupe u sredini na Mliječnom putu susjedne galaksije Messier 87 (M87). Kreirana je zahvaljujući projektu virtuelnog teleskopa Event Horizon Telescope ili EHT.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.