DANI 1067 | 01.05.2019.

Adem Džaferović

Piše: Adem Džaferović

Oni žele da izađu, mi ne želimo da ostanu

migracije

Da li je država spremna za novi migrantski val

Oni žele da izađu, mi ne želimo da ostanu

Iz Granične policije poručuju da im je potrebno još minimalno 510 policajaca, ministar Dragan Mektić kaže da novca za nove nema, IOM ponavlja da niko ne može znati koliko će ljudi ove godine probati proći kroz BiH, a iz MUP-a RS-a poručuju da rezervni policajci trebaju ne samo njima nego i Federaciji jer ovako kako je sad, ne može...

Koliko je Bosna i Hercegovina spremna da se nosi sa nadolazećim valom migranata i izbjeglica, pitanje je koje se postavlja drugu godinu zaredom početkom proljeća. Kontrolom migracija u prošloj godini nisu svi jednako zadovoljni. Krajina je posebno nezadovoljna, jer je ovaj evropski problem pao na leđa Unsko-sanskog kantona, posebno Bihaća i Velike Kladuše.
Početkom aprila apeli za izmještanje prihvatnih centara Bira i Miral stižu sa više adresa. Prvo je to zatražilo Gradsko vijeće Bihaća, da bi zahtjev Ministarstvu sigurnosti BiH i Međunarodnoj organizaciji za migracije u BiH (IOM) uputila i Vlada USK-a, od kojih se traži izmještanje pomenutih centara u roku od 30 dana. Prije nego će zahtjevi biti upućeni, pitali smo ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića kako rasteretiti Krajinu pritiska, s kojim se, evidentno, ne može sama nositi. Ministar kaže da se tu ne može ništa promijeniti.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.