DANI 1067 | 01.05.2019.

Tekst i foto: Fahrudin Bender

Piše: Tekst i foto: Fahrudin Bender

migracije

Tamo gdje se veliki konji ritaju, modrice dobiju oni koji se nađu nezaštićeni

Balkanskom pustinjom do Valhale

Odjednom su ne samo migranti nego i građani USK-a postali taoci sljedećeg poteza. Frustracija građana USK-a, kako se da primijetiti, najviše je usmjerena na državnu vlast, zatim IOM kao međunarodni faktor, a najmanje na migrante. A njima, migrantima, dug je put preko balkanskih pustahija bez ljudi do obećane Njemačke ili, kako je Kurdi zovu, Alemanije

Vjerovatno ste čuli da Krajišnici vjeruju da nikada ne bi dobili liniju talgo voza da već u opticaju nije bio plan da se hiljade migranata propuste u Bosnu, zatim da se iz Sarajeva cestom i prugom šalju za Bihać i Veliku Kladušu.
Ali možda niste čuli da se ove godine treba izgraditi testna pista za aerodrom u Bihaću, pa sad kažu da će Bihać i aerodrom dobiti samo zato što Njemačka i ostale bogate zemlje nemaju gdje deportovati kriminalce među migrantima bez pasoša.
S obzirom na intenzitet dešavanja u Krajini, razvijaju se razni zaključci i teorije. U državi gdje kladioničarski lobiji mogu izlobirati parlamente da plaćaju najmanji mogući porez, bilo kakva strana sila može, što šargarepom što motikom, provesti bilo kakav interes.
Krajišnike s lakoćom mogu demantovati. Dovoljno je samo da državna Služba za poslove sa strancima preuzme svakog migranta bez ličnih dokumenata, a ne preuzima, te da preuzme na upravljanje i legalizira kampove Bira i Miral, kao centre za strance pod kontrolom države.
To su i posljednji zahtjevi vlasti iz Unsko-sanskog kantona, a spremaju se da zatvore ove centre jer nemaju odobrenja, registraciju, upotrebne, sanitarne dozvole i slično.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.