DANI 1067 | 01.05.2019.

Edin Salčinović

Piše: Edin Salčinović

Komunistička eksproprijacija otomanskog blaga

marija zvijezda

Od kolijevke do nestanka zajednice

Komunistička eksproprijacija otomanskog blaga

Zajednice u Delibašinom selu kod Banje Luke više nema. Ostala su samo dva trapista, a treba ih biti minimalno šest da bi mogli izabrati opata. Da je ima, 21. lipnja proslavila bi 150. godišnjicu dolaska redovnika trapista i osnivanja samostana Marija Zvijezda. Obilježavat će Katolička crkva godišnjicu, ali da li će u budućnosti biti trapista u BiH, teško je reći

Narav Franza Pfanera bila je prodorna. U samostanu Mariawald govorilo se da Pfaner uvijek ide korak ispred ostalih. Da li zato što ga se smatralo poduzetnim ili je već svima bilo dotužilo koračati za njim, Pfaneru su predložili da osnuje novu zajednicu. Da li su baš predložili ili je prijedlog bio isto što i zapovijest, niko više ne pamti, a ako neko i zna pouzdano, o tome svakako ne govori, tek se kaže da je Pfaner, držeći se pravila sv. Benedikta ora et labora, što bi imalo značiti moli i radi, prihvatio prijedlog, koji je možda bio i zapovijed ili nešto više od toga i uputio se u Ugarsku.
Nadbiskup kojem se obratio sa željom koju je u srcu nosio već kao obavezu, odbi njegov prijedlog, pa Pfaner, opet se držeći pravila sv. Benedikta ora et labora, povede grupicu braće u Zagreb, s nadom da će tamo njegove želje biti uslišene.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.