DANI 1067 | 01.05.2019.

Razgovarala: Svetlana Cenić

Piše: Razgovarala: Svetlana Cenić

Moramo resetovati svoju pamet u BiH

intervju

Adnan Terzić, direktor Autocesta Federacije BiH

Moramo resetovati svoju pamet u BiH

Saradnica Dana je, kao ministrica finansija RS-a, bila aktivni sudionik reformi koje je predvodilo Terzićevo Vijeće ministara BiH, a odlična je ekonomistica, pa je sagovornik nije mogao folirati ni o prošlosti ni o sadašnjosti. Pročitajte, dakle, kako će se finansirati ostatak koridora 5c kroz Federaciju, a kako brze ceste, zašto je formiran konzorcij četiri banke koje rade u BiH i EBRD-a, a ne uzimaju se (odmah) kineski krediti, šta je bilo dobro, a šta ne kod uvođenja PDV-a, kakva je uloga Paddyja Ashdowna u razvoju BiH, čega se plašio Ante Marković...

DANI: Kad ste otišli sa mesta predsedavajućeg Saveta ministara, nije prošlo mnogo da i Vaši najveći kritičari kažu Vrati se, Adnane, sve ti je oprošteno! Kako sad gledate na to Veće ministara i ovu agoniju čekajući da se sastavi novo?

TERZIĆ: Svi projekti koje smo mi radili, na bazi su ozbiljnih rasprava na cijelom prostoru BiH sa intelektualcima, ključnim ljudima, akademskom zajednicom i civilnim društvom. Nažalost, to je bio period u kojem se jednostavno osjećala potreba političkih subjekata u državi, ali i međunarodne zajednice da se to zaustavi. Jer, ako pogledate, parlamentarna većina koja je činila Vijeće ministara kad smo počeli svoj mandat, na izborima je opet imala 24 zastupnika, imali smo mogućnost da formiramo parlamentarnu većinu, ali očito da to mnogima nije odgovaralo. Naši mandati su prestali, došli su drugi ljudi, druge politike. Nakon tri, četiri mjeseca, ako se sjećate, imali ste već priču da će početi novi rat.

DANI: Mnogi su govorili da taj uspeh Veća ministara, pa i saradnja u državi, počivaju na neki način na autoritetu Paddyja Ashdowna. Govorilo se “Terzić je imao Ashdowna, njemu je lakši posao bio”.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.