DANI 1067 | 01.05.2019.

Razgovarala: Zinaida Đelilović

Piše: Razgovarala: Zinaida Đelilović

intervju

Banjalučki sudija otvoreno za Dane

Želim da javnost zna šta VSTV radi

Sa sudijom Milanom Blagojevićem, najžešćim kritičarem pravosuđa, Milana Tegeltije i njegove raje iz VSTV-a, razgovarali smo u njegovoj kancelariji u Okružnom sudu u Banjoj Luci

DANI: U jednom Vašem komentaru kažete: “Gdje svi misle isto, tu malo ko misli i tu nema vladavine prava”. Da li je ovo slika i prilika našeg pravosuđa i društva u cjelini?

BLAGOJEVIĆ: Nametanje jednoumlja u pravosuđu je pogubno, ne samo za pravosuđe nego i za društvo u cjelini. U svakoj civiliziranoj državi pravosuđe mora da bude stub društva i vladavine prava. Ali, ukoliko vlada jednoumlje, pa još ako je suprotno ustavu i zakonu, onda ne može biti vladavine prava.

Imam više od 18 godina sudijskog staža, prošao sam sve referate u pravosuđu i imao priliku da uočim da sudije, vrlo često i kada imaju neslažuće mišljenje, neće da pišu izdvojeno, nego suprotno svom mišljenju, glasaju onako kao i druga dva člana Vijeća, iako je ta većinska odluka suprotna zakonu.
Upravo sam u takvim situacijama izdvajao svoja mišljenja: “Jednoumlje nigdje, a posebno u pravosuđu ne doprinosi razvoju pravilnih odnosa u društvu, niti doprinosi vladavini prava, posebno kada se jednoumljem želi nametnuti primjena prava suprotno ustavu i zakonu”.

DANI: Kad smo kod izdvojenih neslažućih mišljenja, jedan ste od rijetkih koji ih piše i ne ustručavate se dostaviti ih strankama u postupku.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.