DANI 1067 | 01.05.2019.

Razgovarala: Zinaida Đelilović

Piše: Razgovarala: Zinaida Đelilović

Želim da javnost zna šta VSTV radi

intervju

Banjalučki sudija otvoreno za Dane

Želim da javnost zna šta VSTV radi

Sa sudijom Milanom Blagojevićem, najžešćim kritičarem pravosuđa, Milana Tegeltije i njegove raje iz VSTV-a, razgovarali smo u njegovoj kancelariji u Okružnom sudu u Banjoj Luci

DANI: U jednom Vašem komentaru kažete: “Gdje svi misle isto, tu malo ko misli i tu nema vladavine prava”. Da li je ovo slika i prilika našeg pravosuđa i društva u cjelini?

BLAGOJEVIĆ: Nametanje jednoumlja u pravosuđu je pogubno, ne samo za pravosuđe nego i za društvo u cjelini. U svakoj civiliziranoj državi pravosuđe mora da bude stub društva i vladavine prava. Ali, ukoliko vlada jednoumlje, pa još ako je suprotno ustavu i zakonu, onda ne može biti vladavine prava.

Imam više od 18 godina sudijskog staža, prošao sam sve referate u pravosuđu i imao priliku da uočim da sudije, vrlo često i kada imaju neslažuće mišljenje, neće da pišu izdvojeno, nego suprotno svom mišljenju, glasaju onako kao i druga dva člana Vijeća, iako je ta većinska odluka suprotna zakonu.
Upravo sam u takvim situacijama izdvajao svoja mišljenja: “Jednoumlje nigdje, a posebno u pravosuđu ne doprinosi razvoju pravilnih odnosa u društvu, niti doprinosi vladavini prava, posebno kada se jednoumljem želi nametnuti primjena prava suprotno ustavu i zakonu”.

DANI: Kad smo kod izdvojenih neslažućih mišljenja, jedan ste od rijetkih koji ih piše i ne ustručavate se dostaviti ih strankama u postupku.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.