DANI 1067 | 01.05.2019.

Ivan Čolović

Piše: Ivan Čolović

Samo kulturno!

Feljton

Čitanje Povelje o srpskom kulturnom prostoru

Samo kulturno!

Trebala je biti Deklaracija o zaštiti i očuvanju srpskog naroda, a završilo je kao Povelja o srpskom kulturnom prostoru. Prvu su najavili predsjednici - Srbije Aleksandar Vučić i RS-a Milorad Dodik. Drugu su potpisali njihovi činovnici zaduženi za obrazovanje. Dodik, koji je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH, u čuvenom intervjuu za espreso.rs na pitanje šta je sa pisanjem deklaracije, odgovara da “misli da je to došlo do toga da ovi iz Bruxellesa malo zaustave to. Nismo mi odustali od toga, ni Vučić ni ja. Za političara je uvek važan kontekst, on se nikada ne sme promašiti. Taj život te deklaracije se već živi. Mi ćemo u ovoj školskoj godini koja dolazi imati zajednički nastavni program u školama. Integrisaćemo i visoko obrazovanje, ono što dete u Kraljevu uči iz istorije učiće i deca u Banjaluci. To je sve sasvim normalno”... U pravu je, dakle, autor teksta koji Dani prenose sa Peščanika kad kaže da je povelja samo drugo ime za deklaraciju. Pročitajte zašto...

Prevarili su se svi koji su pomislili da su vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj zaboravile obećanje da će priteći u pomoć ugroženom srpskom narodu. Nada da spas stiže probuđena je još sredinom 2017. godine, kada je objavljeno da se u Beogradu i Banjaluci priprema dokument pod naslovom Deklaracija o zaštiti i očuvanju srpskog naroda, a kad je početkom 2018. godine došla vest da predstoji svečano potpisivanje tog dokumenta - zakazano, shodno njegovoj istorijskoj važnosti, za 15. februar, Dan državnosti Srbije - Srbi su se već počeli osećati zaštićeno i očuvano.
Dokument je tada bio napisan i, kako je objasnio jedan od njegovih autora, Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta u Beogradu, “ostalo je da se doteraju neke finese”. Međutim, uskoro je stigla za ugrožene Srbe razočaravajuća vest da je na predlog predsednika Vučića odlučeno da se objavljivanje Deklaracije odloži, kako bi se, rekao je Predsednik, “obezbedila šira međunarodna podrška”.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.